Rádi byste vařili s chilli?
Prohlédněte si naše
ozkoušené chilli recepty



Avokádové Guacamole s Jalapeno papričkami

Tento tradiční pikantní mexický pokrm pochází původně od Aztéků a může mít mnoho variant, my vám přinášíme tu tradičnější, která se používá na více způsobů, nám ale nejvíce chutná jako salsa - například v našem jihoamerickém hovězím hamburgeru.

Celý recept


Bolivijské Carne con Chile

Tento skvělý recept na Carne con Chile, neboli maso s chilli, jsme získali od našeho bolivijského známého kuchaře a jsme mu za to velmi vděční, protože chuťově je to naprosto unikátní pokrm. Jedná se o pomalu dušené hovězí žebro s chilli papričkami, červenou paprikou, koriandrem, limetkou a černý...

Celý recept


Bun cha – vietnamský grilovaný bůček

Letní grilovací sezóna je zase po roce tady. Pokud usilovně přemýšlíte čím neobvyklým překvapit rodinu či přátelé, zkuste třeba tuhle klasiku mezi vietnamskými jídly. Bún Chả je pokrm, který milujeme už dávno, ale tak nějak nám stále připadalo lehčí si jej dát třeba v Sapě. Nedávno jsme se konečn...

Celý recept


Čokoládový chilli fondant

Výborný pikantní dezert kterým uchvátíte své hosty. Velice jednoduchý na přípravu, na povrchu upečený, uvnitř krásně tekutý a čokoládový.

Celý recept


Čokoládový chilli cheesecake

Chtělo by se říci, že láska je vždycky tak nějak spojená s čokoládou – tato skvostná, všemi milovaná delikatesa, jenž je pro mnoho z nás návyková, vyzní mnohem lépe a výrazněji, přidá-li se do ní chilli. A protože je to opět v sobotu tady, nabízíme námi vyzkoušený recept na luxusní cheesecake, kt...

Celý recept


Dýňová polévka s chilli papričkou

Tato upravená verze oblíbené polévky je naprosto ideální na chladné, sychravé podzimní dny, protože je dostatečně sytá a dokáže prohřát organismus.

Celý recept


Filipínské Adobo

Protože receptů z masa není nikdy dost, přinášíme vám exotické Adobo, národní poklad Filipín. Tenhle velice jednoduchý recept je totiž hlavně o kvalitním mase a voňavém koření. Takže milí masožrouti, hurá, konečně žádná zbytečná zelenina, a proto vzhůru do toho.

Celý recept


Grilované Jalapeno plněné Cheddarem

Tento jednoduchý a rychlý předkrm vám zpestří letní grilování a pikantní papričky vám zároveň povzbudí chuťové pohárky k dalším chodům. V našem receptu popisujeme použití papriček Jalapeno, ale otrlejší jedinci mohou použít i papričky Rocoto nebo Habanero.

Celý recept


Grilované jehněčí kotlety s chilli a koriandrem

Krásně voňavý pokrm díky kterému na vás dýchne aroma dálného východu, kde se kořeněné maso z mladých ovcí konzumuje naprosto běžně. Vůně římského kmínu, koriandu, křupavých tučných i libových kousků masa vás dozajista dostane.

Celý recept


Grilované Pimientos de Padrón s hrubou solí

Padróny lze samozřejmě využít různým způsobem, my vám ale níže představíme jejich celosvětově nejběžnější a nejznámější přípravu. Ve Španělsku patří tato úprava již tradičně mezi klasickou, teplou variantu tapas a proto ji rozhodně nevynechejte, neboť je to snadné, fenomenální a lehce návykové.

Celý recept


Hovězí Burger s Guacamole a Jalapeno

Sezóna teplých, letních večerů strávených na zahradě či balkóně, kdy se vzduchem line vůně grilovaných dobrot, je opět tady. Je to zkrátka kouzelné období, kterému ani my neodoláme a proto vám přinášíme náš první pikantní recept na gril, který zkrátka musíte vyzkoušet. Tento Hamburger je chuťově ...

Celý recept


Hovězí empanadas - plněné taštičky

Přinášíme vám další recept z repertoáru úžasné pouliční gastronomie latinské Ameriky, který jsme vyzkoušeli. Tentokrát to pro nás byla opravdová výzva hlavně proto, že jsme empanadas již dříve ochutnali na nejrůznějších gastro akcích a hrozně jsme je chtěli vyzkoušet i doma. Jedná se o taštičky z...

Celý recept


Hovězí oháňka - Coda alla Vaccinara

Tradiční římská specialita z hovězí oháňky tradičně po našem s chilli. Itálie je krásná ze všech úhlů pohledu a my přiznáváme, že je to hlavně úhel gurmánský, který nás tam táhne každoročně znovu a znovu. Coda Alla Vaccinara je pokrm, který neodmyslitelně patří ke klasické římské kuchyni a hlavní...

Celý recept


Hovězí tatarák s chilli Habanero

Taky byste si občas dali něco skutečně masového? To moc dobře známe, a proto jsme se nedávno rozhodli zkusit doma vyrobit pořádně pikantní tatarák z kvalitního hovězího. A přestože nám naše již dobře známá řeznice chtěla zřejmě dopřát konečně pořádného masa, neb prý vypadáme šíleně pohuble a míst...

Celý recept


Chilli Sangria s čerstvým ovocem

Současné tropické večery jsou jako stvořené pro posezení někde venku a přímo si říkají o nějaký ten osvěžující drink. My pro vás jeden máme a ne jen tak obyčejný, ale skutečně vydatný, letní, plný čerstvého, sezónního ovoce s nezbytnou, chilli složkou. Vyzkoušejte Sangrii, kterou si okamžitě zami...

Celý recept


Indické jehněčí Vindaloo

Skvělý a velmi pálivý indický pokrm, původem z indické provincie Goa, ve kterém se krásně uplatní chilli papričky Bhut Jolokia. Často se podává s kuřecím nebo skopovým masem, ale je možné ho připravit s rybou případně uvařit verzi zeleninovou. Goané však používají pro přípravu pouze maso vepřové....

Celý recept


Indický jehněčí Phaal

Jedno z nejpálivějších indických curry s papričkami Bhut Jolokia neboli Ghost Chilli a jehněčím masem, rajčaty a zázvorem. Osobně jsme Phaal dělali i s pálivějšími papričkami Trinidad Scorpion Butch T a věřte že výsledná chuť je opravdu nezapomenutelná. Přesto že Phaal by měl být z principu velmi...

Celý recept


Indonéská polévka Soto Ayam

Polévka je grunt nejen v naší malé české zemi. Proč tomu tak je? Je to prosté, dobrá polévka zasytí, zahřeje a vždy dokonale pohladí naše chuťové pohárky. Těch opravdu nadpozemsky lahodných existuje mnoho, každý národ má vlastně tu svou legendární. Soto Ayam je takovým pokladem pro Indonésii. Ste...

Celý recept


Indonéské kuřecí Satay s pikantní arašídovou omáčkou

Indonéský pokrm, ideální pro letní grilování, který vám nezabere mnoho času. Jedná se o marinované kuřecí maso na špejlích. Kromě kuřecího masa můžete použít také maso vepřové nebo krevety. Grilované kousky masa pokapané limetkou a namočené do ostré arašídové omáčky jsou naprosto nezapomenutelné.

Celý recept


Karibské Jerky kuřecí křídla

O tomhle legendárním karibském receptu jsme uvažovali už dávno. Dlouho jsme ho chtěli vyzkoušet, ale stále jsme na něj přes ty haldy jiných receptů zapomínali. Minulý víkend tak na něj konečně došlo a napadá nás jen jedna otázka. Proč jsme to sakra neotestovali dřív? Nesmrtelná kombinace koření p...

Celý recept


Karibské Mojo s Habanerem

Tak nás opět přepadla chuť na něco lehčího. Hledali jsme něco, co se hodí ke grilovanému masu a co poslouží jako salát i jako salsa zároveň. A tak jsme natrefili na karibskou delikatesu zvanou Mojo. Něco tak dokonalého a exoticky osvěžujícího (i díky legendárně ovocné chuti Habanera) už jsme dlou...

Celý recept


Kašmírské kuře

Uvařte si pokrm, který na vás díky propojení voňavého koření, přímo dýchne dálným východem. Původem pochází z oblasti Kašmíru, která je odedávna nazývaná rájem na zemi. Stejnými slovy by se dal popsat i recept na toto úžasné jídlo, jehož příprava je naprosto nenáročná a v němž se delikátně mísí i...

Celý recept


Kimchi s chilli papričkami

Sice není tak úplně roční období typické pro nakládání zeleniny, ale domácího Kimchi, obzvláště v jarním proměnlivém počasí, není nikdy dost. Kimchi patří mezi jídla, kterých bychom se mohli doslova ujíst, naše chuťové buňky s každým soustem doslova vrní blahem. Než zeleninu, promíchanou s pálivo...

Celý recept


Korejské Kimchi - pálivější verze

Recept na Kimchi jsme sice přidávali už před nějakou dobou, ale rozhodli jsme se sepsat novou verzi. Ta původní totiž byla taková příliš jemná a letošní zima si žádá ostřejší verzi. Chce to více chilli, česneku i zázvoru. Postup je stejný jako u jemné verze, jen jsme tentokrát připravili chilli p...

Celý recept


Kuřecí burger s gorgonzolou a grilovaným jablkem

Když jsme si chtěli nechat v řeznictví umlít několik prsních, kuřecích řízků, dozvěděli jsme se, že jsme asi trochu mimo, protože prý kuřecí není maso. Nato jsme oznámili, že chceme vyzkoušet udělat kuřecí burger a paní řeznice přeci jen zpozorněla. Nakonec jen dodáme, že pokud by ho i vyzkoušela...

Celý recept


Mango Margarita s Habanerem

Přinášíme slíbený recept na další drink a tentokrát předem upozorňujeme všechny chilli gurmány, že je stoprocentně návykový. Propojení manga a žlutých papriček Habanero je chuťově v dokonalém souladu a se špetkou fantazie ve vás tahle laskomina i v tom nejpošmournějším dni spolehlivě vyvolá iluzi...

Celý recept


Mango salát s mrkví, arašídy a koriandrem

Mango salát je jedno z našich nejoblíbenějších jídel z jihovýchodní Asie. Narazíte na něj v mnoho variacích, my jsem si dneska vybrali variantu s mrkví, cibulkou a cherry rajčátky. Někdy bývá v salátu okurka, cuketa či ředkev daikon, dost často bývá podáván i s krevetami, prostě existuje nespočet...

Celý recept


Nakládané okurky s chilli

Okurková sezona zrovna běží na plné obrátky a všude se už jistě vesele nakládá. Kyselé okurky jsou vlastně vcelku univerzální delikatesa, jelikož se hodí nejen ke klasickému řízku, ale taky bezva doladí rožnění, grilování či tapas a můžete po nich navíc šáhnout vždycky, když je jen tak na něco ch...

Celý recept


Nakládaný hermelín s chilli papričkami

Ideální pokrm jako doplněk k letnímu posezení na zahrádce s pivem nebo u grilu. Spojením chutí tymiánu, sušených rajčat a chilli papriček překvapíte nejednoho labužníka. V našem receptu jsme použili čerstvé červené papričky Habanero Red, ale samozřejmě můžete použít jiné odrůdy podle vaší chuti a...

Celý recept


Pečený vepřový bůček se zázvorem

Pro všechny masožrouty a milovníky asijských chutí tu máme další pikantní recept, který vám zpestří dlouhé zimní večery. Tajemství delikátní chuti grilovaného vepřového boku jsme objevili už vloni v létě a proto jsme se rozhodli pátrat po dalších způsobech, jak s tímto šťavnatým kouskem masa nalo...

Celý recept


Peruánské Ceviche z okouna

Tento úžasný a strašně jednoduchý peruánský recept na Ceviche [:seviše] nám poslal zcestovalý známý přímo z Peru. Jedná se o typický peruánský pokrm kde se čerstvá, na kousky pokrájená ryba marinuje v limetkové šťávě a v podstatě se za studena uvaří. Peruánci do pokrmu přidávají papričky Rocoto M...

Celý recept


Pikantní kuře na mandarinkách s rýžovými nudlemi

V novém roce bývá po všech těch sytých svátečních jídlech chuť na něco lehkého, osvěžujícího a samozřejmě pikantního. A protože asijská kuchyně je pro nás srdcová záležitost stejně jako kombinace citrusů, zázvoru a chilli, vyzkoušeli jsme na toto téma jeden snadný a dostupný recept, kte...

Celý recept


Pikantní kuřecí Mole s Fatalii Yellow

Dnes bychom vám chtěli představit dalšího z řady adeptů na vítěze v soutěži mezi neobvyklými a těžce návykovými pokrmy. Je jím Mole. Tato oblíbená omáčka s výraznou zemitou chutí okamžitě připomene tradici sytého a neošizeného jídla, které je pro jižní Ameriku tak typické. Její velmi si...

Celý recept


Sýrem plněné papričky Rocoto na grilu

Velmi jednoduchý a rychlý předkrm, který vám zpestří nejedno letní grilování. Papričky Rocoto (původem z Peru) mají velmi mohutnou dužinu, úžasnou sladkou chuť a velmi příjemnou pálivost okolo 100 000 SHU. Je pouze na vás zda použijete červenou odrůdu Manzano, žlutou Canario nebo neobvy...

Celý recept


Salsa Chimichurri

Skvělá flákota hovězího masa. Už tohle slovo samo o sobě slibuje nadějný večer. My vám teď poradíme, jak ho ještě o fous vylepšit. Tuhle jihoamerickou salsu děláme ke steakům už pár let, a ještě nikdy se nám neomrzela. Ostatně asi i proto, že je šíleně snadná a vyladěná do nejmenšího de...

Celý recept


Salsa verde (Zelená salsa)

Máte na zahrádce spoustu nezralých, zelených rajčat? Neváhejte jich pár otrhat a udělat si tuhle špičkovou salsu třeba k hovězímu steaku, ke kterému je její lehká, pikantně nakyslá, osvěžující chuť přímo božským doplňkem. Ideální je ale téměř ke každému masu a třeba i k tortillovým chi...

Celý recept


Šípkový džem s chilli

Jak jste si už asi všimli, džemy a marmelády vysloveně zbožňujeme. Vzhledem k tomu, že už je tu opět listopad a s ním i nepříjemné sychravo, rozhodli jsme se podělit o recept na jeden vyloženě zdravý džem. Šípek je lehce dostupná, typicky podzimní surovina. Navíc je to přímo zásobárna ...

Celý recept


Stir-fry s hovězím masem, mungo klíčky, chilli a čerstvým pepřem

Další variace našeho oblíbeného stir-fry se zázvorem, čerstvým pepřem a chilli, je ideální pro tohle roční období. Výborně Vás totiž prohřeje a je plné barevné zeleniny, takže se po něm nebudete cítit těžce. Citrónová tráva dodá úžasnou vůni a svěží chuť, čerstvé mungo klíčky v jídle kr...

Celý recept


Stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a chilli

Tentokrát pro vás máme stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a čerstvými chilli papričkami. Recept jsme fotili na podzim, kdy jsme měli po ruce čerstvé papričky ze zahrádky. Použili jsme dvě téměř nepálivé odrůdy, papričku původem z Nikaragui – Criolla de Cocina a japonskou papri...

Celý recept


Syrské kuře s citronem na grilu

Pokračujeme v naší letní sérii receptů na gril, a protože je venku opravdu horko, rozhodli jsme se tentokrát pro něco o poznání lehčího. Rádi bychom se s vámi podělili o mimořádně jednoduchý, zato ale jedinečný recept, jemuž kraluje originální, exotické spojení citrónu, česneku a kuřete...

Celý recept


Tacos s trhaným hovězím masem a salsou Pico de gallo

Taky máte tak rádi taková ta malá jídla, která se vejdou přesně ruky a do kterých se můžete prostě jen tak bez příboru zakousnout? Přesně takové jsou Tacos, jejich kouzlo spočívá v jednoduchosti přípravy, kterou určila ulice a geniálním propojením chutí všech těch báječných ingrediencí....

Celý recept


Thajská polévka Tom Yam Kung

Jedná se o klasickou thajskou polévku Tom yam kung, někdy také tom yum goong. Slovo Goong v thajštině znamená krevety, můžete se tedy setkat napřiklad s kuřecí verzí Tom Yum Gai (Tom Yam Kai) a dalšími variacemi. Krevetová je ovšem opravdu ta pravá a nejchutnější. Polévky Tom Yam jsou v...

Celý recept


Thajský kuřecí salát Lab Kai

Nedávno jsme měli chuť na něco lehčího a zároveň pořádně pálivého. A protože je thajská kuchyně k takovým pokusům jako stvořená, vzpomněli jsme si hned na Lab Kai. Tenhle legendární kuřecí extra pikantní salát je tak snadný, že ho zvládne i úplný začátečník a tak chutný, že jím nepohrdn...

Celý recept


Tofu na černém pepři

Nedávno jsme narazili na tenhle recept, který upoutal naši pozornost. Popravdě jsme se do něj vrhli po hlavě, protože vařit bez masa je vždycky výzva. Navíc nás donedávna tofu absolutně neohromovalo, zkrátka to byla taková divně bílá věc bez chuti. Chtěli jsme proto zjistit, zda s ním lze vytvoři...

Celý recept


Vepřový burger s ananasem

Potřebné suroviny na 4 burgery 500g mletého vepřového masa1 malá červená cibule pokrájená na drobnočerstvá Jalapena (dle chuti) pokrájené na drobno 2 větší stroužky česneku nasekanéřímský kmín2 lžíce strouhanky 2 lžičky hrubozrnné hořčicemleté chilli4 silnější kolečka ananasusůl, pep...

Celý recept


Vietnamská hovězí polévka Pho Bo

Potřebné suroviny na 4-6 porcí 1kg morkových hovězích kostí 600g libového hovězího zadního 3 středně velké cibule (na čtvrtky) 6 stroužků česneku (na půlky) 6cm čerstvého zázvoru (na větší kousky) 3 hvězdičky badyánu 2 velké celé skořice 1,5 lžičky anýzu 3 bobkové listy 5 hřebíčků 2-...

Celý recept


Vietnamské hovězí závitky na grilu

Potřebné suroviny na 4 porce 300g roštěné nebo jiné kvalitní hovězí maso 2 limetky 4 chilli papričky Thai Red nebo Rawit světlá sojová omáčka čerstvý koriandr 12 plátků anglické slaniny nebo bůčku dvě lžíce rybí...

Celý recept


Vietnamské opékané sépie (Muc Xao Thom)

Potřebné suroviny na 2 porce 250 g sépie (nejlépe použít tuby sépií, seženete například v Makru) 3 stroužky česneku 3 chilli papričky Thai Red nebo Rawit 3 lžičky tmavého cukru 5 lžic rybí omáčky olej 1 menší červená cibule, na klínky 1 řapíkatý celer, na hrubo 3 větší rajčata, na kl...

Celý recept


Naše pikantní marmelády

Zeptejte se nás