Podrobnosti
Podrobnosti
Podrobnosti
Podrobnosti


Celkový čas přípravy: 30 minut + 2 hodiny marinování
Indonéský pokrm, ideální pro letní grilování, který vám nezabere mnoho času. Jedná se o marinované kuřecí maso na špejlích. Kromě kuřecího masa můžete použít také maso vepřové nebo krevety. Grilované kousky masa pokapané limetkou a namočené do ostré arašídové omáčky jsou naprosto nezapomenutelné.
Maso je dobré nechat alespoň dvě hodiny marinovat, ideálně klidně celý den aby koření maso provonělo. Je proto dobré ho připravit s předstihem. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky zhruba 3x5cm velké a přesuňte je do misky. Přidejte všechny ingredience na marinádu, důkladně promíchejte aby se všechny kousky masa obalily a dejte do lednice. V průběhu marinování je dobré maso občas promíchat, ale není to nezbytně nutné.
Zatímco se nám maso marinuje si připravíme pikantní arašídovou omáčku. Stejně jako maso je dobré ji vyrobit v předstihu, aby se aroma krásně rozleželo.
Kokosové mléko dejte do pánve a zprudka prohřejte aby se lehce zredukovalo na hustší pastu. Vše z pánve přemístěte do mixéru, přidejte zbylé přísady a nasekané papričky Thai Red nebo žluté Habanero. Mixujte dokud nevznikne hladká kaše, ochutnejte a v případě potřeby opepřete a osolte. Hotovou omáčku přikrejte a nechte stranou odležet.
Kousky masa napíchejte na bambusové jehlice nebo špejle a na koncích nechce trochu místa na chycení. Na rozpáleném grilu je nechte asi 5 minut a jednou je obraťte.
Podávejte s půlkou limetky pro pokapání, salátem z okurky a jarní cibulky. Jednotlivé kousky masa namáčejte do arašídové omáčky.
500g kuřecích prsou
nahrubo nasekaná jarní cibulka
pokrájená okurka
limetka
lžička mleté skořice
lžička mletého černého pepře
lžíce drceného kmínu
100ml světlé sojové omáčky
150ml oleje
2 lžíce třinového nebo palmového cukru
100ml kokosového mléka
½ pokrájené malé cibule
prolisovaný stroužek česneku
4 lžíce jemného arašídového másla
1 lžička třinového cukru
2 lžičky světlé sojové omáčky
½ lžičky drceného kmínu
2 nasekané thajské chilli papričky nebo Habanero
sůl a pepř podle chuti