Které papričky jsou nejpálivější?
Stupnice pálivosti chilli papriček
Tabulka pálivosti papriček (v jednotkách SHU)
| Čistý kapsaicin |
16 000 000 |
| Kapsacinové extrakty |
8 000 000 |
| Omáčka Blair's 5AM Reserve |
6 000 000 |
| Omáčka 357 Mad Dog |
5 000 000 |
| Pepřový sprej |
2 500 000 - 4 500 000 |
| Death Strain HP56 - oficiálně nepotvrzené |
2 890 000 |
| Pepper X - světový rekord 23. srpna 2023 |
2 693 000 SHU |
| Dragon's Breath |
2 480 000 (HOAX) |
Carolina Reaper HP22B - nejpálivější chilli paprička světa od 2013 do 2023, Carolina Reaper Chocolate |
1 500 000 ~ 2 200 000 |
| Trinidad Scorpion Moruga |
~ 2 009 231 |
| 7 Pot Douglah |
1 853 396 |
| Dorset Naga |
1 598 227 |
| Trinidad Scorpion Moruga Yellow |
1 463 000 |
| 7 Pot Primo |
1 469 000 |
| Trinidad Scorpion Butch Taylor |
1 463 000 |
| Naga Viper |
1 349 000 |
| Naga Jolokia |
1 200 000 - 1 400 000 |
| Trinidad 7 Pot Jonah |
1 267 641 |
| 7 Pot Bubblegum Chocolate |
1 200 000 |
| Infinity |
1 176 182 |
| Caramel 7 Pot |
1 100 000 |
| Bhut Jolokia, Bhut Jolokia Peach, Bhut Jolokia White, Ghost Pepper |
1 041 427 |
| 7 Pot Bubblegum, 7 Pot Mustard, 7 Pot Bubblegum Peach |
1 000 000 |
| Naga Morich |
1 000 000 |
| Trinidad Scorpion Peach |
850 000 |
| Habanero Red Savina |
350 000 - 580 000 |
| Naraja Picante |
360 000 |
| Habanero Chocolate, Habanero Black |
330 000 - 425 000 |
| Habanero Green |
330 000 |
| Pink Tiger |
325 000 |
| Habanero Surinam Red |
320 000 - 360 000 |
| Habanero Yellow, Habanero Orange, Fatalii Yellow, Fatalii Brown |
300 000 - 350 000 |
| Scotch Bonnet |
300 000 |
| Jamaican Red |
150 000 |
| Thai Red, Black Scorpion Tongue |
100 000 |
| Rocoto Manzano Red, Rocoto Canario, Rocoto Giant, Aji Charapita |
90 000 - 100 000 |
| Buena Mulata, Condors Beak, Rocoto Marlene |
80 000 |
| Ají Tapachula, Ethiopian Brown Berbere, Cayenne Red |
50 000 |
| Bico Roxa, Ají Ahuachapan |
40 000 |
| Aji Lemon Drop, Aji Pineapple, Bishop's Crown |
30 000 |
| Serrano Orange |
23 000 |
| Pimenta Barra do Ribeiro, Trinidad Scorpion Green |
15 000 |
| Spaghetti Chilli |
8 000 |
| Jalapeno Farmers |
7 500 |
| Pimientos de Padrón, Kashmiri Mirch, Manganji |
5 000 |
| Omáčka Tabasco |
3 000 |
| Jalapeno Purpur, Jalapeno Maylon, Jalapeno Red Giant |
2 500 - 8 000 |
| Aji Panca, Poblano |
1 000 - 2 000 |
| Criolla de Cocina, Zavory |
1 000 |
| Pimento |
100 - 500 |
Stáhnout tabulku pálivosti v PDF
Přehledná infografika pálivosti
Tajemství pálivosti papriček
Scovilleho stupnice
Scovilleho stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi (1865–1942), který v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost.
Stupeň naředění měříme na Scovilleho stupnici. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 000 a více SHU, z čehož plyne, že roztok musí být 300000krát ředěn vodou, než je kapsaicin nedetekovatelný. 16 Scovilleho jednotek odpovídá množství kapsaicinu naředěného 1 k miliónu, proto nejvyšší možná dosažená hodnota – pro čistý 100% kapsaicin – dosahuje 16 milionů SHU. Největší slabinou Scovilleho organoleptického testu je jeho nepřesnost zapříčiněná lidským prvkem.
Pomocí chromatografických metod a analytických přístrojů lze dnes měřit SHU podstatně přesněji než při Scovilleho organoleptickém testu.
Chcete koupit semínka chilli?