Podrobnosti
Podrobnosti
Podrobnosti
Podrobnosti


Celkový čas přípravy: 50 minut
Ve větším hrnci přiveďte k varu 750 ml vody a přidejte všechny hlavy z krevet. Pokud máte raději krevety vyloupané můžete zbylé krunýře přidat do hrnce. Vařte do doby něž se voda začne zbarvovat do oranžova a vývar se vám zredukuje zhruba na 600ml. Poté zceďte abyste se zbavili vyvařených hlav a krunýřů. Přidejte nasekané thajské chilli papričky, pomačkané limetkové listy, plátky galgánu nebo zázvoru (oproti zázvoru je galgán chuťově výraznější, má lehce pepřovou chuť a kořen zbarvený do červena), bílou část citronové trávy (potlučenou paličkou), rozpůlené houby a chilli pastu, přiveďte k varu.
Dochuťte rybí omáčkou a přidejte všechny krevety. Polévku vařte do doby, než se vám krevety zbarví do oranžova, poté přidejte limetkovou šťávu.
Přelijte do talířů, ozdobte nasekaným koriandrem a doplňte platky limetky. Polévku jezte teplou a maximálně do 10 - 15 minut aby neztratila svoji výraznou chuť.
16 velkých nevařených krevet, celých včetně hlavy
4 plátky galgánu (nebo zázvoru)
3 thajské chilli papričky
6 listů kafírové limety
1 stonek citrónové trávy
1 lžíce chilli pasty (nejlépe nam prik pao, pražená thajská chilli pasta)
6 malých žampionů nebo hrst nakrájené hlívy ústřičné
asi 2 lžíce rybí omáčky (dobrá je Tiparos fish sauce)
4 lžíce limetové šťávy
nasekaný čerstvý koriandr