Thajská polévka Tom Yam Kung

Celkový čas přípravy: 50 minut

Jedná se o klasickou thajskou polévku Tom yam kung, někdy také tom yum goong. Slovo Goong v thajštině znamená krevety, můžete se tedy setkat napřiklad s kuřecí verzí Tom Yum Gai (Tom Yam Kai) a dalšími variacemi. Krevetová je ovšem opravdu ta pravá a nejchutnější. Polévky Tom Yam jsou velmi pálivé a k jejich dochucení se používají klasické thajské papričky Thai Red nebo Bird's Eye.

Postup

Ve větším hrnci přiveďte k varu 750 ml vody a přidejte všechny hlavy z krevet. Pokud máte raději krevety vyloupané můžete zbylé krunýře přidat do hrnce. Vařte do doby něž se voda začne zbarvovat do oranžova a vývar se vám zredukuje zhruba na 600ml. Poté zceďte abyste se zbavili vyvařených hlav a krunýřů. Přidejte nasekané thajské chilli papričky, pomačkané limetkové listy, plátky galgánu nebo zázvoru (oproti zázvoru je galgán chuťově výraznější, má lehce pepřovou chuť a kořen zbarvený do červena), bílou část citronové trávy (potlučenou paličkou), rozpůlené houby a chilli pastu, přiveďte k varu. 

Dochuťte rybí omáčkou a přidejte všechny krevety. Polévku vařte do doby, než se vám krevety zbarví do oranžova, poté přidejte limetkovou šťávu.

Servírování

Přelijte do talířů, ozdobte nasekaným koriandrem a doplňte platky limetky. Polévku jezte teplou a maximálně do 10 - 15 minut aby neztratila svoji výraznou chuť.

    Potřebné suroviny

    16 velkých nevařených krevet, celých včetně hlavy 
    4 plátky galgánu (nebo zázvoru)
    thajské chilli papričky
    6 listů kafírové limety
    1 stonek citrónové trávy
    1 lžíce chilli pasty (nejlépe nam prik pao, pražená thajská chilli pasta)
    6 malých žampionů nebo hrst nakrájené hlívy ústřičné
    asi 2 lžíce rybí omáčky (dobrá je Tiparos fish sauce)
    4 lžíce limetové šťávy
    nasekaný čerstvý koriandr


    Naše další recepty s chilli

    Zeptejte se nás