Pečený vepřový bůček se zázvorem

Celkový čas přípravy: 15 minut + Pečení: 120 minut

Pro všechny masožrouty a milovníky asijských chutí tu máme další pikantní recept, který vám zpestří dlouhé zimní večery. Tajemství delikátní chuti grilovaného vepřového boku jsme objevili už vloni v létě a proto jsme se rozhodli pátrat po dalších způsobech, jak s tímto šťavnatým kouskem masa naložit. Tahle pečená varianta s řádnou dávkou chilli a zázvoru představuje doslova gurmánskou bombu pro všechny vaše smysly. Navíc zahřeje a dodá energii. Nás tenhle recept absolutně nadchl a rozhodně jsme ho nedělali naposledy :).


Postup

Nejprve si připravíme zázvorovou pastu. Do mixéru vložíme citrónovou trávu, zázvor, třtinový cukr, mletý koriandr, žlutou cibuli, chilli papričky, stroužky česneku, mletou skořici a rybí omáčku. Vše rozmixujeme na pastu. Vepřový bůček si omyjeme, vložíme do pečící mísy a důkladně ho potřeme veškerou připravenou zázvorovou pastou. Mísu překryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 140 stupňů. Po jedné hodině provedeme kontrolu a pečeme ještě přibližně další hodinu. Je třeba aby maso změklo. Hotový upečený bůček vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut odpočinout. Poté sundáme fólii, sejmeme z bůčku pastu i se šťávou z masa a důkladně rozmixujeme najemno. Dále pastu ještě povaříme v pánvi a případně dochutíme solí a pepřem. Bůček ještě zlehka opečeme na pánvi kůži dolů, aby zezlátla a byla křupavá, následně ještě vložíme do vyhřáté trouby na cca 10 minut.

Nyní si rozpálíme pánev, do které vložíme jarní cibulku pokrájenou na tenko, nasekaný zázvor a hráškové lusky. Chvíli restujeme, na závěr ještě vložíme sójové klíčky a dle potřeby dochutíme. Podáváme společně s rozmixovanou zázvorovou pastou jako přílohu k plátkům vepřového masa. Přejeme dobrou chuť!

    Potřebné suroviny

    1 kg vepřového boku vcelku
    100 g citrónové trávy
    400 g zázvoru (300 g na pastu)
    2 lžíce mletého koriandru
    300 g žluté cibule
    2 čerstvé chilli papričky
    4 stroužky česneku
    4 lžičky mleté skořice
    140 g třtinového cukru
    4 lžíce rybí omáčky
    200 g sójových klíčků
    200 g mladých hrachových lusků
    1 svazek jarní cibulky
    Olej
    Sůl
    Pepř


    Naše další recepty s chilli

    Zeptejte se nás