Syrské kuře s citronem na grilu

Celkový čas přípravy: 60 minut + marinování ideálně přes noc

Pokračujeme v naší letní sérii receptů na gril, a protože je venku opravdu horko, rozhodli jsme se tentokrát pro něco o poznání lehčího. Rádi bychom se s vámi podělili o mimořádně jednoduchý, zato ale jedinečný recept, jemuž kraluje originální, exotické spojení citrónu, česneku a kuřete, jenž z něj dělá malý poklad, za nějž vděčíme milé paní Vendulce, která se pro vás s námi o tuto rodinnou cennost pocházející z daleké Sýrie podělila.

Postup

Kuře omyjeme, očistíme, rozporcujeme a poté v hrnci vaříme v lehce osolené vodě přibližně 40 minut. Mezitím si vymačkáme šťávu ze všech citronů a také se solí utřeme stroužky z celé palice česneku (v tomto receptu se na česneku ani citrónu šetřit nesmí). Uvařené kuře i vývar necháme lehce zchladnout a mezitím si připravíme marinádu. V míse smícháme olivový olej, kterého použijeme opravdu hojně, předem utřený česnek, citrónovou šťávu a dvě naběračky kuřecího vývaru (je možno dát podle chuti i o něco více). Do takto přichystané marinády uvařené kuře celé ponoříme a necháme odležet nejlépe přes noc v uzavřené míse, aby se chutě krásně spojily. Následně do zlatova grilujeme na předem rozpáleném grilu z obou stran. Hotové kuře má křupavou kůrku a lehce se rozpadá.

Servírování

Grilované kousky kuřete podáváme polité zbylou marinádou, případně pokapané citronem. Jíme samotné nebo společně s chlebovými plackami či opečenými kousky brambor. Dobrou chuť.

    Potřebné suroviny

    na 4-6 porcí


    1 celé kuře (nebo porce s kůží)
    500g citrónů
    1 palice česneku>
    olivový olej
    vývar z kuřete (zbyde po uvaření)
    sůl
    černý pepř


    Naše další recepty s chilli

    Zeptejte se nás